Photopeel, melanine onderdrukken en reguleren

Geüpdated op 23 mei 2019

Twee op de vijf consultaties in mijn kliniek gaan over pigmentvlekken. Vooral tijdens de zomer worden deze vlekken donkerder. Pigmentvlekken laten je (misschien nog wel meer dan rimpels) ouder lijken dan je bent. Aan mij om het pigment in de diepere huidlagen te onderdrukken en vooral te stabiliseren tijdens de zomer zodat deze de opperhuid niet kan bereiken.

Bewust worden van zonblootstelling

Als je het aanbod van anti-pigmentproducten ziet, zou je haast geloven dat deze eenvoudig weg te smeren zijn. Helaas, zo gemakkelijk gaat het niet. Je moet immers weten dat pigmentvlekken zich zowel bevinden in de opperhuid (epidermaal) als in de lederhuid (dermaal). 90% van de Belgische bevolking kampt met pigmentatie stoornissen. Vaak beseffen ze nog niet dat er in de diepere huidlagen (onzichtbaar met het blote oog) nog heel wat pigment klaar zit om naar boven te komen. Heel confronterend wanneer ik met onze huidscan ook de diepere huidlagen toon die deze huidaandoening haarscherp in beeld brengt.

 

Image

 

Links: Observ 520 daglichtmodus. Dit beeld zien we zelf dagelijks in de spiegel. Rechts: Observ 520 Gelaatsteint. Hier zien we waar pigmentstoringen zoals pigmentvlekken zich bevinden in de diepere lagen van de huid.

Melanine onderdrukken en reguleren

Het is aan mij om pigment gevoelige patiënten bewust te maken dat ze hun huid tijdens de zomer extra moeten voeden met anti-oxidanten zodat de huid zelf in staat is om melanine in de diepere huidlagen te onderdrukken. Ik versterk de huid met hoge concentraties vitamine C. Vitamine-C onderdrukt namelijk de productie van melanine waardoor nieuwe pigmentvlekken voorkomen worden. Tijdens dezelfde sessie ga ik in combinatie met de laserscan oppervlakkige prikkeling opwekken om zichtbaar pigment (bovenste kruimels) aan te pakken, onderliggend pigment ga ik onderdrukken door gefocuste warmte. 

Zonnebrandcrème tegen pigmentatie

Gebruik van een goede zonnebescherming met SPF 50+ is natuurlijk wel een must. Tip: kies altijd voor een zonnecrème op basis van minerale filters. Reguliere zonneproducten werken met chemische filters die de straling van de zon absorberen en omzetten. Deze chemische zonnefilters kunnen allergieën opwekken of zelfs hormonen beïnvloeden. Minerale filters werken fysisch. Ze liggen op de huid en reflecteren daar de UVA/UVB-stralen als een spiegel. Daardoor beschermen ze meteen na het smeren. Je hoeft dus niet een half uurtje te wachten alvorens de zon in te gaan, wat wel het geval is bij chemische filters.

Image

 

Links: Observ 520 daglichtmodus. Dit beeld zien we zelf dagelijks in de spiegel. Rechts: Observ 520 True UV. Hier zien we duidelijk waar de patiënt zonnecrème heeft gesmeerd en welke plekken ze vergeten is. 😉

 

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer