Couperose, hoe een extreem rode huid verzorgen?

06/11/2018

Als je regelmatig last hebt van diffuse roodheid in het gelaat, is de kans groot dat je last hebt van couperose. Deze huidaandoening ontstaat wanneer bloedvaten hun elasticiteit verliezen en leidt tot roodheid op de wangen, kin, neus en het voorhoofd. Ook is de huid droog en erg gevoelig. Maar hoe komt het dat jij nu net last hebt van couperose?

Hoe kan je couperose herkennen?

We spreken van couperose wanneer het gelaat blijvende uitgezette rode of paarse bloedvaatjes vertoont. Deze uitgezette bloedvaten worden ook wel teleangiëctasieën genoemd en zitten net onder de huid. De plekjes zien eruit als lichtrode tot donkerpaarse verkleuringen van de huid. Op zich kan deze huidaandoening geen kwaad, toch wordt ze vaak als storend ervaren. Andere symptomen van couperose zijn een droge, prikkende huid die gepaard gaat met een branderig gevoel. Door de zichtbare roodheid wordt couperose weleens verward met rosacea. Hoewel deze huidaandoeningen beide prikkende en rode huid als gevolg hebben, zijn er toch wel grote verschillen. Rosacea is een verergerde vorm van couperose, met ontstekingen als gevolg.
Lees in mijn vorig blogbericht alles over rosacea.

Hoe komt het dat ik last heb van couperose?

Couperose ontstaat meestal bij vrouwen met een licht huidtype en vaak vanaf dertig jaar. Rond deze leeftijd verliezen bloedvaten langzaamaan hun elasticiteit. Hierdoor kunnen de bloedvaten steeds moeizamer verkleinen als ze uitzetten door bijvoorbeeld temperatuurwisselingen of fysieke inspanning. In de beginfase zijn de bloedvaatjes in het gezicht tijdelijk zichtbaar, maar als je langer last hebt van couperose zetten de bloedvaten permanent uit. Hierdoor is de huid continu rood. En waar je in het begin nog uit de voeten kan met camouflerende crèmes, wordt het steeds moeilijker de rode vlekken te verbergen.

Couperose in combinatie met een extreem droge en gevoelige huid.

Couperose gaat hand in hand met een overgevoelige en vaak ook droge huid. Bij een overgevoelige huid werkt onder andere de barrièrefunctie van de huid niet zoals het hoort. Hierdoor ben je minder beschermd tegen irritaties van buitenaf. Ook zijn de zintuiglijke vezels in de epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, extra gevoelig. Hierdoor reageren ze veel sneller op externe factoren, wat een stekend, brandend of trekkerig gevoel als gevolg heeft.

Hoewel couperose ook erfelijk kan zijn blijft het toch belangrijk om te weten dat je de kans op het ontstaan van uitgezette aders drastisch kan verminderen door de huid steeds goed te beschermen tegen de zon en andere schandelijke invloeden van buitenaf.

Image
Het behandelen van couperose.

Het behandelen van couperose en bijhorende klachten vraagt om huidproducten die de barrièrefunctie van de gevoelige huid terug gaat verbeteren. Belangrijke ingrediënten zijn niacinamide, allantoïne en panthenol. Echter is het opnieuw een en-en verhaal. De juiste huidproducten in combinatie met onze doeltreffende laserbehandelingen, dat noem ik een winning team!

Na jaren wetenschappelijk onderzoek kan ik concluderen dat laser de meest efficiënte oplossing biedt tegen couperose. Er wordt een warmtestraal uitgezonden die door de huid in de bloedvaatjes indringt en deze worden aldus behandeld zonder de omliggende huid te beschadigen. Deze behandeling is zeer gefocust en werkt alleen maar op de bloedvaatjes waardoor het de huid niet dunner maakt maar de teint van de huid egaliseert. De huid wordt veel egaler en roodheid vermindert met 80%.

Bovenal geldt dat hoewel couperose de huid kan ontsieren, het niet gevaarlijk is. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over Couperose? Tijdens een persoonlijk adviesgesprek in onze huidkliniek bekijken wij graag uw huidbeeld en de uitingsvorm. Contacteer Art Medico Clinic voor een vrijblijvend intake-gesprek.

Image

Farah Bourakadi

Directeur - Huidtherapeute Gent

Al jaren verdiep ik me in huidverzorging. Jarenlang ging ik langs bij artsen, dermatologen en plastisch chirurgen om hen te informeren over de correcte toepassing van huidverbeteringstechnieken zoals laserbehandelingen of het correct aanbrengen van peelings en fillers. Ik werk mee in een gereputeerd medisch kabinet dat voortdurend nieuwe tests uitvoert en op zoek gaat naar nog betere toepassingen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat ik nu aan het hoofd sta van mijn eigen multidisciplinaire privékliniek.

Lees meer